2014.03.28.
18:45

Írta: Zsóófii

Öblögess! Minden, amit tudni érdemes a szájvizekről

 

szájvíz.jpgVannak baktériumok, melyek természetes élőhelye a szájüregünk. Velük nincs is semmi gond, sőt, szükségünk is van rájuk a táplálékok megemésztéséhez. Azonban ha túl sokan lesznek, megtapadnak a fogakon és az ételmaradékon, savakat termelnek, illetve nem szívesen látott bacibarátaikat is oda vonzzák. Ez kellemetlen lehellethez, a fogzománc elvékonyodásához és fogkőhöz vezethet.

Hatásos ellenszer erre a szájvíz, természetesen fogmosással párosítva. Terápiás és mindennapi használatra szánt öblögetőket különböztethetünk meg. A terápiás szerek afta, ínygyulladás fennállása, vagy fog- és szájsebészeti beavatkozások előtt és után alkalmazandóak terápiás jelleggel, max. 1-2 hétig. Hosszabb távú alkalmazása nem ajánlott, mivel elvehetik az ízérzéket és megszínezhetik a fogakat.

A mindennapi használatra szánt szerek alkalmazása nagyon egyszerű. Fogmosás után csak veszünk egy nagy kortyot, és átmossuk vele párszor egész szájüregünket. Ügyeljünk rá, hogy mindenhol zubogtassuk át fogaink között, esetleg gargalizálni is érdemes. Ha végeztünk, köpjük ki (ha véletlenül lenyeljük, sem okoz problémát). Fontos, hogy utána ne igyunk, ne öblögessünk! Ez az esti fogmosás után a legfontosabb az éjszakai baciszaporodás elkerülése érdekében. Szeretnénk kihagsúlyozni, hogy a szájöblítő használata nem helyettesíti  a fogmosást!

A legtöbb szájvíz alkoholt tartalmaz a jobb baktérium ölő hatás érdekében. Aki dohányzik, mindenképp alkoholmentes verziót válasszon, mert a dohányfüstből szájüregbe kerülő káros anyagok alkoholban oldva nagyobb mennyiségben tudnak felszívódni, így nagyobb lehet az esély valamilyen szájüregi daganat kialakulására. A lágyabb ízek kedvelőinek is az alkoholmentes változat ajánlott, ezen felül rengeteg íz és szín közül választhatunk.

 

Hamarosan jelentkezünk egy szájvíz teszttel, addig pedig íme egy egyszerű, házi recept!

 

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál szódabikarbóna
  • 0,5 liter víz
  • pár csepp 100%-os teafaolaj

Ennél tényleg nincs egyszerűbb, csak össze kell rázni egy üvegben. Olcsó, nincs benne tartósítószer, antiszeptikus a teafaolaj miatt, mentolos, és nem utolsó sorban akoholmentes.

 

Ez az alaprecept megbolondítható egy-két hozzávalóval:

  • 15 g egész szegfűszeg
  • 30 g rozmaring
  • 30 g borsmenta
  • 2 csésze forró víz

A füveket tedd a forró vízbe és hagyd ázni egy éjszakán át. Másnap szűrd le, töltse üvegbe a gyógynövényes főzetet és minden alkalommal 20-30 másodpercig öblögess vele.

 

Vagy:

  • 5 csepp fahéjolaj
  • 10 csepp teafaolaj
  • 5 csepp szegfűszeg
  • 2,5 dl víz

Csak össze kell rázni, és kész is!

Jó öblögetést kívánunk! :)

 

Üdvözlettel:

A Fogas kérdés csapata, Zsófi és Vivi

Szólj hozzá!

Címkék: Tippek és praktikák Szájápolási eszközök

A bejegyzés trackback címe:

https://fogas-kerdesek.blog.hu/api/trackback/id/tr465985571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása