2014.04.05.
14:48

Írta: Tóth Vivien Ildikó

Sikálj! Minden, amit a hagyományos fogkeféről tudni érdemes

Mint tudjuk, a fogkefe részei a fej, a sörték, a nyak és a markolat. A neves gyártók folyamatos fejlesztésekkel próbálják minél hatékonyabbá tenni őket, így több száz fogkefével találkozhatunk az üzletek polcain. De mi alapján válasszunk? Most megtudhatjátok!

Néhány szó a fejről. A mai fogkefék feje kis fejűek, hogy a szájüregben mindenhol hozzá tudjanak férni a fogak valamennyi felületéhez.

A sörték a fogkefe fejében négy vagy öt sorban helyezkednek el. Megkülönböztethetünk kemény, közép kemény és puha fogkeféket. Ezeket a paramétereket sok gyártó valamilyen úton-módon jelöli a fogkefe nyelén vagy akár a csomagoláson. Klinikai vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a közép kemény fogkefével tudunk a leghatékonyabbak lenni a lepedékeltávolításban. A kemény fogkefe lepedékeltávolító képessége mérsékeltebb, a puha (sensitive, sensible stb..) sörtéset csak az érzékeny fogúak válasszák.

A legegyszerűbb fogkefe egyforma hosszúra levágott és koptatott végű műanyag elemi sörteszálakat tartalmaz. A fűrészfogszerűen levágott sörtecsomókat tartalmazó fogkefékkel azonban sokkal jobban be lehet hatolni a fogak közé, így ajánlott inkább ezeket megvenni.

Vannak olyan fogkefék, melyeken két vagy három középső sörte sor mélyebben van, mint a két szélső. Ezeknél a magasabban fekvő szélső csomók az ínytasak tisztítását szolgálják. Aki fogszabályozó készüléket visel, annak ez a tökéletes választás. Néhány fogkefe fejében gumiból kialakított formák találhatóak (egyenes vagy félkör alakú lemezek), amelyek azt a célt szolgálják, hogy megtisztítsák a fogak felszínét, akár egy radír. Gyakran “fehérítő” fogkefeként hirdetik, de fehérítést ezzel nem érhetünk el, csak a felszíni elszíneződést távolítja el alaposabban.

A fogkefe használata közben az elemi sörteszálak sérülnek, illetve a sörtecsomók szétnyílnak. Ilyen esetben szükség van a fogkefe kicserélésére, többé már nem alkalmas a hatékony lepedékeltávolításra. Ez nagyon sok dologtól függ, hogy mikor és hogyan használódik el, például az egyén fogmosási szokásaitól, illetve technikájától is. Ennek kiküszöbölésére vezették be a cégek az úgynevezett indikátor sörtecsomókat, melyek eltérő színűre vannak festve a fogkefe többi csomójától. A festett csomók az elhasználódás arányában halványodnak el. Ha a sörtecsomó már félig elvesztette a színét, akkor ki kell cserélni. Általánosan 3 havonta kell új fogkefét vásárolni, persze csak akkor, ha egy fogkefével mosunk fogat.

Hamarosan jelentkezünk az elektromos fogkefékkel is, hogy megtudjátok, melyik számotokra az ideális választás.

Addig is jó sikálást kívánunk! :)

 

Üdvözlettel:

A Fogas kérdés csapata, Zsófi és Vivi

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Tippek és praktikák Szájápolási eszközök Fogkefe

A bejegyzés trackback címe:

https://fogas-kerdesek.blog.hu/api/trackback/id/tr125988386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása