2014.05.03.
12:38

Írta: Tóth Vivien Ildikó

Tökéletes mosolyt! Pár tudnivaló a fogszabályzóról

fogszabalyozas.jpgA fogszabályozást sokan tekintik esztétikai kérdésnek tény, hogy legtöbben a szebb mosolyért fordulnak fogszabályozó szakorvoshoz. A fogszabályozás azonban az esztétikai hatáson túljelentősen hozzájárul fogaid egészségének a megőrzéséhez is.
A saját fogak szabályozása kíméletesebb és költségkímélőbb, mint a helyettesítő fogpótlások készítése. Segítségével számtalan esetben megelőzhető a rendellenes erőhatások miatt létrejött fogágybetegség kezelése. A fogszabályozás tehát lehetővé teszi a saját foganyag megőrzését és végleges megoldást nyújt a szabálytalanul álló fogak problémájának megoldásában.

Ahogyan a fogszabályozás menete történik:

    • Első konzultáció: amennyiben úgy érzed, hogy eljött az idő, hogy lépj egy nagyot, először fel kell hívnod a számodra megfelelő szakorvost, majd időpontot kell egyeztetned vele.
    • Röntgenfelvétel készítés: a fogszabályozási lehetőségek közül csak úgy tudod kiválasztani a megfelelőt, ha pontos kép van a fogaid állapotáról. Ehhez elengedhetetlen egy panoráma röntgenkép készítése, amely speciálisan a fogszabályozás megtervezését szolgálja.
    • Lenyomatvétel és fotódokumentálás: a fogszabályozás pontos tervezést igényel, ehhez van szükség egy gyors lenyomatvételre, ami egyáltalán nem jár semmiféle fájdalommal valamint orvosi célú fotók elkészítésére, amelyek segítséget nyújtanak a szakorvosnak a személyre szabott kezelési terv elkészítésében.
    • Második találkozó és a fogszabályzó közös kiválasztása: miután a szakorvos elkészítette a személyre szabott javaslatát, közösen kerül kiválasztásra az a fogszabályozó típus, amely megfelel a következő kritériumoknak:
    • A harmadik találkozó és a készülék behelyezése: a közösen meghozott döntést követően a fogszabályozó szakorvos egy erre specializálódott fogtechnikai laboratóriumban elkészítteti a személyére szabott készülékedet és behelyezi azt. Ezzel a pillanattal elkezdődik fogaidnak a szabályozása.
    • - Tökéletesen megfelel az TE esztétikai elképzeléseidnek, azaz olyan végeredménnyel jár majd, amilyenről még tán álmodni se mertél!
    • - Anatómiai és orvos-szakmai szempontból kifogástalan
    • - Alkalmazkodik az anyagi lehetőségeidhez
    • - Figyelembe veszi a fogszabályozóval szemben támasztott esztétikai elvárásaid
    • - Illeszkedik az időbeosztásodhoz

 

De hogyan is ápoljuk megfelelően fogainkat, ha felkerült a fogszabályozó?

A fogszabályozás nem akadályozza a megfelelő szájápolást, a fogak tisztítását, csak bizonyos esetekben kicsit másként kell azt végezni, mint normál esetben.

fogköztiszt.jpgA kivehető készülékek esetében egyszerű a helyzet, hiszen a fogakat ugyanúgy kell tisztítani, mint a fogszabályozás előtt. Annyival bővül, hogy a kivehető készüléket is meg kell tisztítani fogkefével, fogkrémmel és szárazra törölve kerül a dobozba. Fontos, hogy papír zsebkendőbe sosem csomagoljuk!
Amikor valakinek rögzített készülék kerül felhelyezésre, akkor speciális fogkefét (ortho fogkefe) kell használnia, mely kifejezetten erre a célra lett kifejlesztve. A speciális fogkefe segítségével tökéletesen tisztán lehet tartani a fogakat és a fogszabályozó készüléket egyaránt. Ezen kívül érdemes beszerezni egy fogköz tisztító fogkefét is, így lesz teljes a szájápolás a fogszabályozás ideje alatt. A fogköz tisztító fogkefe funkciója, hogy a fogak és a fogszabályozó ív közötti részekről is eltávolítsa a szennyeződést, ezzel a fogkefével azok a részek is megtisztíthatók, melyek normál fogkefével nem lennének hozzáférhetőek fogszabályozás esetén. Kézi és gépi fogkefe egyaránt használható.
A két speciális fogkefén kívül, fogszabályozás ideje alatt, rögzített készülék esetén, érdemes fogselymet használni, így a fogak közötti részek is tökéletesen tisztán tarthatók, és így elkerülheted az esetleges gyulladást, ami ronthatná a fogszabályozás eredményességét.

 

Sok sikert kívánunk hozzá! : )fogszabalyzo1.jpg

 

 

Üdvözlettel,

A fogas kérdés csapata, Zsófi és Vivi

 

1 komment

Címkék: Tippek és praktikák Szájápolási eszközök

A bejegyzés trackback címe:

https://fogas-kerdesek.blog.hu/api/trackback/id/tr646112415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr./ Mrs. Grey 2014.05.12. 16:45:47

Gyerekkoromban volt 2x is éjszakai fogyszabályzóm, szerencsére így megmenekültem az állandó fogszabályzótól. De amúgy az évek során divat is lett :)ha most a doki, azt mondaná állandó fogszabályzó kell,a kkor probléma nélkül belemennék :)
süti beállítások módosítása