2014.05.07.
10:37

Írta: Zsóófii

Ragyogóan fehér fogak! Hol és hogyan?

Mindenki szeretne fehér fogakat, ezért aztán a kínálat is nagy. Az árak pedig 5000 forint és a csillagos ég között mozognak. De mire számíthatunk a különböző rendelői és otthoni fogfehérítő módszerek alkalmazásakor?


Rendelői kezelések

A halogén lámpa sajnos infra és UV tartományokban is sugároz, ami nem kívánatos. A gond az, hogy az infra fény melegíti a fogat, ami egyáltalán nem tesz jót nekik. Bár ma már nem gyártanak ilyen rendszert, ettől függetlenül néhány helyen még használják. Használata erős fogérzékenységet okoz, amelyet sokszor csak fájdalomcsillapítóval lehet enyhíteni. A fogfehérítés során jelentkező fogérzékenység azonban sohasem tartós, pár nap alatt elmúlik.
Hatékonysága annak ellenére sem jó, hogy a kezelés után ugyan elég fehérek a fogak, de amint visszanyerik a megfelelő hidratáltsági szintet, ismét több árnyalattal sötétebb lesz a színük.


A plazma-ív lámpás fogfehérítésnél kisebb mértékben melegednek a fogak, amit a páciens a kezelés után fog tapasztalni, amikor az erős fogérzékenység jelentkezhet. Ez a módszer hatékony, de a fogérzékenység sajnos ezzel is vele jár.


A lézer már sokkal jobb és modernebb, mivel egy szűk spektrumban tud nagy energiával sugározni. Emiatt azonban a kezelés is nagyon időigényes. Sajnos, amellett, hogy hatékonyan fehérít, ez is elég erős fogérzékenységet okozhat.


A LED-ek megjelenése komoly változást hozott a fogfehérítésben, mivel sem a káros UV, sem pedig az infra fénytartományban nem sugároznak. A LED-ek teljesítménye azonban elmarad a többi fényforráshoz képest, bár a legmodernebb eszközökben már sikerült ezt a problémát is megoldani. A fogakat nem melegíti, így elég kíméletes technológia. Ennél az eljárásnál már jóval kisebb az esélye a fogérzékenység kialakulásának.


Az egyik legújabb módszer az ultrahangos fogfehérítés. Az előbb felsorolt technikákkal ellentétben itt az energiát nem fény útján közvetítik a fogfehérítő anyaggal, hanem ultrahang útján. Az eljárás során a fő különbség, hogy a páciensnek nem kell nyitva tartani a száját mert itt egy speciális villára kell ráharapni. A fogfehérítő anyag hidrogén peroxid koncentrációja is kisebb ennél az eljárásnál, ami miatt nem jelentkezik a fogérzékenység.

Otthoni eljárások

Az otthoni eljárásokkal kapcsolatban alapvetően azt kell tudni, hogy ezek az eljárások ugyanazt az anyagot, a hidrogén peroxidot használják, amit a rendelői eljárások során is használnak. A fő különbség a koncentráció amely az otthoni fogfehérítőkben legfeljebb 6% lehet az európai szabványok szerint. Ez olyan koncentráció, ami biztonságosan alkalmazható, nem tesz kárt a fogakban. Az alacsonyabb koncentráció miatt van az, hogy nem egy alkalom alatt fehérítenek, hanem gyakran egy vagy két hét kell mindennapi használat mellett ahhoz, hogy eredményt lássunk.

A fogherítő toll vagy ecsetelő nagyon praktikus, csak fel kell kenni az anyagot a fogakra. Számunkra nem világos, mi védi meg attól a felkent anyagot, hogy az ajkainkkal rögtön le is töröljük a fogakról, miközben becsukjuk a szánkat.


Szintén egy újabb eljárás a fogfehérítő matrica, ennek a hatékonyságáról tudok nyilatkozni, mivel 2 páciensem is használt ilyet. Ők látványos fehéredésről számoltak be, valamint arról, hogy egyszerű volt használni , mert csak felragasztották a fogakra, és a végén kidobták. Interneten rendelhető, csakúgy mint a fogfehérítő toll.


A végső konklúzió, hogy ha megtehetitek, a fogfehérítést végeztessétek rendelőben, de figyeljetek oda milyen eljárással dolgozik az adott fogorvos.  A legjobb az ultrahangos technika, de jó választás lehet a LED-es, vagy a lézeres eljárás is. A halogén lámpásat semmiképpen nem javasoljuk.


Ha olcsóbban szeretnétek fogat fehéríteni, vagy nem szeretnétek fogorvoshoz menni, akkor ma már jól használható otthoni fogfehérítőket is választhattok. Személy szerint ezek közül a fogfehérítő matricát javasoljuk, mivel könnyű használni, és hatékony is.


Hogyan őrizzétek meg kifehérített fogaitok szépségét?

Ha már pénzt áldoztatok arra, hogy valamelyik módszerrel kifehérítsétek a fogaitokat, akkor érdemes odafigyelni rá, hogy fehérek is maradjanak. Jelentősen növelhetitek a fogfehérítés tartósságát, amennyiben betartjátok a következő szabályokat:

Tartózkodni kell a sötét színű italok gyakori fogyasztásától, azaz a fő „ellenségek” a vörösbor, a kóla, és sajnos a kávé is. Ezek színezik el leginkább a fogakat. Szintén káros - és nem csak a fogak színére - a dohányzás.

Rendszeresen mosni kell a fogakat. Használhattok fogfehérítős fogkrémet is, mert bár szerintünk nem igazán fehéríti őket, a fehérség megőrzésében azért segíthetnek. A témáról bővebben olvashattok korábbi fogkrém tesztünkben.

Sokak szerint bizonyos gyümölcsök is segíthetnek. Ezzel kapcsolatban csak annyit jegyeznénk meg, hogy a savas gyümölcsökkel, amik főként a citrusfélék, óvatosan bánjatok, mert az azokban levő savak károsak is lehetnek a fogakra. Ez nem azt jelenti, hogy ne egyetek narancsot, hanem azt, hogy lehetőleg ne próbáljatok mondjuk a levével fogat mosni vagy bedörzsölni vele a fogaitokat.

Fehérítésre fel! ;)

Üdvözlettel:

A Fogas kérdés csapata, Zsófi és Vivi

1 komment

Címkék: Tippek és praktikák Szájápolási eszközök

A bejegyzés trackback címe:

https://fogas-kerdesek.blog.hu/api/trackback/id/tr736156604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnnK 2014.05.12. 19:29:55

Egy ilyen csodát én is bármikor elfogadnék, csak azért fél az ember, hogy mit tesz a fogaival.
süti beállítások módosítása