2014.05.10.
14:50

Írta: Tóth Vivien Ildikó

Gyermek fogászat

gyerek_fogorvos_n.jpgA szülő legnagyobb kincse a gyermeke, és a gyermeke egészsége. Mindent megtesznek a csöppségek egészséges lelki, szellemi és testi fejlődése érdekében. A terhesség alatt magzatvédő vitaminokat szednek, születése után pedig lelkiismeretesen a kötelező védőoltásokkal óvják a betegségektől. De ebbe beletartozik az is, hogy gondosan megválasszák a gyermek fogorvost is. 

Az első találkozás a fogorvossal meghatározó élmény. Fontos, hogy a szülők tudatosan készüljenek erre a találkozóra. Nem akkor kell vinni a picit a „fogdoki bácsihoz” mikor már baj van, és valamilyen beavatkozást kell eszközölni. A legideálisabb időpont az első találkozóra a gyermek 3 éves kora környékén van, ugyanis ekkor már az összes tejfog kibújt. Össze lehet kötni a szülő hat havi kontrollvizsgálatukkal egy időpontra.


Az első találkozás

A kicsi megismerkedik a doktor bácsival, a fogászati rendelővel, a liftes székkel, a kedves asszisztens nénivel. Azon kívül, hogy belenéznek a szájába és megdicsérik semmi más nem fog történni, nem éri lelki trauma, amely egy életre elveheti a fogászattól a kedvét. Ha nem érték negatív élmények, a következő alkalommal - még akkor is, ha esetleg fáj a foga – örömmel fog ellátogatni a fogászatra. A fogorvosok mérhetetlen türelemmel és szakértelemmel fordulnak a kisgyermekek felé. Fontosnak tartják, hogy a kicsiknek is olyan részletességgel kell elmesélni egy beavatkozás menetét, mint a felnőtteknek. Így alakítják ki a bizalmi kapcsolatot a gyerekekben, ami megkönnyíti az orvos munkáját és egészséges fogakat varázsol a kicsik mosolya mögé!


Mikor is kell elkezdeni a fogmosást?

gyermekfogaszat3_n.jpgAz első fogacskák megjelenésével el lehet kezdeni a fogmosást. Meg kell mutatni a kicsiknek a fogkefét és annak helyes használatát is, a körkörös mozdulatokat. Kezdeti időszakokban, az a jó, ha ez egy közös program a szülőkkel, hogy lássák, hogy a szőlő hogyan mos fogat. Mivel a gyerekek mindig utánozzák a szüleiket, így nagyon gyorsan meg is tanulják a helyes fogmosást.

A helyes fogmosási technika elsajátítása nem könnyű feladat, ahogy fejlődik a kézügyesség, úgy lesz egyre hatékonyabb a fogmosás is. Fogkrémet nem kell feltétlenül a kezdetektől használni, ha már 6-8 fog kibújt, akkor kell fogkefére egy icipici gyermekfogkrémet tenni. 2-3 éves korban nagy valószínűséggel a fogkrémet le fogja nyelni és ízlik is neki, de ezen nem kell aggódni, semmi baja nem történhet. Az idő múlásával törekedni kell arra, hogy a fogkrémet ki kell köpni és a szájat többször ki kell öblíteni.

A gyermekfogászatban a legtöbb problémát a tejfogak szuvasodása okozza. A tejfogak szuvasodása sokkal gyorsabban alakul ki és a lefolyása is jóval gyorsabb, mint a felnőttkori fogszuvasodásé. Az ép fogacskák rövid idő alatt szinte teljesen elpusztulnak és pici fekete csonk marad belőlük. Ugyan ez a folyamat jellemző a front fogakra is, a szuvasodás gyorsan terjed és egyik fogról a másikra vándorol. A leggyakoribb oka a fogszuvasodásnak a cukor. Cukor tartalmú italok, gyümölcslevek, nyalókák, csokoládé, gumicukor. Bármilyen nehéznek is bizonyul ez a feladat, a szülőknek minimálisra kell csökkentenie ezeket az élelmiszereket gyermeke étkezésében. A szuvas tejfogak kezelése igen nehéz feladat, igyekezni kell megelőzni a fogszuvasodást helyes táplálkozással és a rendszeres fogmosással.

Tapasztalatok és vizsgálatok azt mutatják, hogy van összefüggés a tejfogak szuvasodása és a maradó fogak szuvasodása között, ez azonban nem szükségszerű. A helyes megelőzéssel – rendszeres fogmosással – egészséges táplálkozással a szuvas tejfogazatot ép maradó fogazat váltja fel.


Reméljük cikkünket hasznosnak találtad!
:)

 

Üdvözlettel,

A Fogas kérdés csapata, Zsófi és Vivi

 

Szólj hozzá!

Címkék: Tippek és praktikák Gyermekfogászat

A bejegyzés trackback címe:

https://fogas-kerdesek.blog.hu/api/trackback/id/tr706156703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása