2014.05.10.
14:50

Írta: Tóth Vivien Ildikó

Gyermek fogászat

gyerek_fogorvos_n.jpgA szülő legnagyobb kincse a gyermeke, és a gyermeke egészsége. Mindent megtesznek a csöppségek egészséges lelki, szellemi és testi fejlődése érdekében. A terhesség alatt magzatvédő vitaminokat szednek, születése után pedig lelkiismeretesen a kötelező védőoltásokkal óvják a betegségektől. De ebbe beletartozik az is, hogy gondosan megválasszák a gyermek fogorvost is. 

Az első találkozás a fogorvossal meghatározó élmény. Fontos, hogy a szülők tudatosan készüljenek erre a találkozóra. Nem akkor kell vinni a picit a „fogdoki bácsihoz” mikor már baj van, és valamilyen beavatkozást kell eszközölni. A legideálisabb időpont az első találkozóra a gyermek 3 éves kora környékén van, ugyanis ekkor már az összes tejfog kibújt. Össze lehet kötni a szülő hat havi kontrollvizsgálatukkal egy időpontra.


Az első találkozás

A kicsi megismerkedik a doktor bácsival, a fogászati rendelővel, a liftes székkel, a kedves asszisztens nénivel. Azon kívül, hogy belenéznek a szájába és megdicsérik semmi más nem fog történni, nem éri lelki trauma, amely egy életre elveheti a fogászattól a kedvét. Ha nem érték negatív élmények, a következő alkalommal - még akkor is, ha esetleg fáj a foga – örömmel fog ellátogatni a fogászatra. A fogorvosok mérhetetlen türelemmel és szakértelemmel fordulnak a kisgyermekek felé. Fontosnak tartják, hogy a kicsiknek is olyan részletességgel kell elmesélni egy beavatkozás menetét, mint a felnőtteknek. Így alakítják ki a bizalmi kapcsolatot a gyerekekben, ami megkönnyíti az orvos munkáját és egészséges fogakat varázsol a kicsik mosolya mögé!


Mikor is kell elkezdeni a fogmosást?

gyermekfogaszat3_n.jpgAz első fogacskák megjelenésével el lehet kezdeni a fogmosást. Meg kell mutatni a kicsiknek a fogkefét és annak helyes használatát is, a körkörös mozdulatokat. Kezdeti időszakokban, az a jó, ha ez egy közös program a szülőkkel, hogy lássák, hogy a szőlő hogyan mos fogat. Mivel a gyerekek mindig utánozzák a szüleiket, így nagyon gyorsan meg is tanulják a helyes fogmosást.

A helyes fogmosási technika elsajátítása nem könnyű feladat, ahogy fejlődik a kézügyesség, úgy lesz egyre hatékonyabb a fogmosás is. Fogkrémet nem kell feltétlenül a kezdetektől használni, ha már 6-8 fog kibújt, akkor kell fogkefére egy icipici gyermekfogkrémet tenni. 2-3 éves korban nagy valószínűséggel a fogkrémet le fogja nyelni és ízlik is neki, de ezen nem kell aggódni, semmi baja nem történhet. Az idő múlásával törekedni kell arra, hogy a fogkrémet ki kell köpni és a szájat többször ki kell öblíteni.

A gyermekfogászatban a legtöbb problémát a tejfogak szuvasodása okozza. A tejfogak szuvasodása sokkal gyorsabban alakul ki és a lefolyása is jóval gyorsabb, mint a felnőttkori fogszuvasodásé. Az ép fogacskák rövid idő alatt szinte teljesen elpusztulnak és pici fekete csonk marad belőlük. Ugyan ez a folyamat jellemző a front fogakra is, a szuvasodás gyorsan terjed és egyik fogról a másikra vándorol. A leggyakoribb oka a fogszuvasodásnak a cukor. Cukor tartalmú italok, gyümölcslevek, nyalókák, csokoládé, gumicukor. Bármilyen nehéznek is bizonyul ez a feladat, a szülőknek minimálisra kell csökkentenie ezeket az élelmiszereket gyermeke étkezésében. A szuvas tejfogak kezelése igen nehéz feladat, igyekezni kell megelőzni a fogszuvasodást helyes táplálkozással és a rendszeres fogmosással.

Tapasztalatok és vizsgálatok azt mutatják, hogy van összefüggés a tejfogak szuvasodása és a maradó fogak szuvasodása között, ez azonban nem szükségszerű. A helyes megelőzéssel – rendszeres fogmosással – egészséges táplálkozással a szuvas tejfogazatot ép maradó fogazat váltja fel.


Reméljük cikkünket hasznosnak találtad!
:)

 

Üdvözlettel,

A Fogas kérdés csapata, Zsófi és Vivi

 

Szólj hozzá!

Címkék: Tippek és praktikák Gyermekfogászat

2014.05.07.
10:37

Írta: Zsóófii

Ragyogóan fehér fogak! Hol és hogyan?

Mindenki szeretne fehér fogakat, ezért aztán a kínálat is nagy. Az árak pedig 5000 forint és a csillagos ég között mozognak. De mire számíthatunk a különböző rendelői és otthoni fogfehérítő módszerek alkalmazásakor?


Rendelői kezelések

A halogén lámpa sajnos infra és UV tartományokban is sugároz, ami nem kívánatos. A gond az, hogy az infra fény melegíti a fogat, ami egyáltalán nem tesz jót nekik. Bár ma már nem gyártanak ilyen rendszert, ettől függetlenül néhány helyen még használják. Használata erős fogérzékenységet okoz, amelyet sokszor csak fájdalomcsillapítóval lehet enyhíteni. A fogfehérítés során jelentkező fogérzékenység azonban sohasem tartós, pár nap alatt elmúlik.
Hatékonysága annak ellenére sem jó, hogy a kezelés után ugyan elég fehérek a fogak, de amint visszanyerik a megfelelő hidratáltsági szintet, ismét több árnyalattal sötétebb lesz a színük.


A plazma-ív lámpás fogfehérítésnél kisebb mértékben melegednek a fogak, amit a páciens a kezelés után fog tapasztalni, amikor az erős fogérzékenység jelentkezhet. Ez a módszer hatékony, de a fogérzékenység sajnos ezzel is vele jár.


A lézer már sokkal jobb és modernebb, mivel egy szűk spektrumban tud nagy energiával sugározni. Emiatt azonban a kezelés is nagyon időigényes. Sajnos, amellett, hogy hatékonyan fehérít, ez is elég erős fogérzékenységet okozhat.


A LED-ek megjelenése komoly változást hozott a fogfehérítésben, mivel sem a káros UV, sem pedig az infra fénytartományban nem sugároznak. A LED-ek teljesítménye azonban elmarad a többi fényforráshoz képest, bár a legmodernebb eszközökben már sikerült ezt a problémát is megoldani. A fogakat nem melegíti, így elég kíméletes technológia. Ennél az eljárásnál már jóval kisebb az esélye a fogérzékenység kialakulásának.


Az egyik legújabb módszer az ultrahangos fogfehérítés. Az előbb felsorolt technikákkal ellentétben itt az energiát nem fény útján közvetítik a fogfehérítő anyaggal, hanem ultrahang útján. Az eljárás során a fő különbség, hogy a páciensnek nem kell nyitva tartani a száját mert itt egy speciális villára kell ráharapni. A fogfehérítő anyag hidrogén peroxid koncentrációja is kisebb ennél az eljárásnál, ami miatt nem jelentkezik a fogérzékenység.

Otthoni eljárások

Az otthoni eljárásokkal kapcsolatban alapvetően azt kell tudni, hogy ezek az eljárások ugyanazt az anyagot, a hidrogén peroxidot használják, amit a rendelői eljárások során is használnak. A fő különbség a koncentráció amely az otthoni fogfehérítőkben legfeljebb 6% lehet az európai szabványok szerint. Ez olyan koncentráció, ami biztonságosan alkalmazható, nem tesz kárt a fogakban. Az alacsonyabb koncentráció miatt van az, hogy nem egy alkalom alatt fehérítenek, hanem gyakran egy vagy két hét kell mindennapi használat mellett ahhoz, hogy eredményt lássunk.

A fogherítő toll vagy ecsetelő nagyon praktikus, csak fel kell kenni az anyagot a fogakra. Számunkra nem világos, mi védi meg attól a felkent anyagot, hogy az ajkainkkal rögtön le is töröljük a fogakról, miközben becsukjuk a szánkat.


Szintén egy újabb eljárás a fogfehérítő matrica, ennek a hatékonyságáról tudok nyilatkozni, mivel 2 páciensem is használt ilyet. Ők látványos fehéredésről számoltak be, valamint arról, hogy egyszerű volt használni , mert csak felragasztották a fogakra, és a végén kidobták. Interneten rendelhető, csakúgy mint a fogfehérítő toll.


A végső konklúzió, hogy ha megtehetitek, a fogfehérítést végeztessétek rendelőben, de figyeljetek oda milyen eljárással dolgozik az adott fogorvos.  A legjobb az ultrahangos technika, de jó választás lehet a LED-es, vagy a lézeres eljárás is. A halogén lámpásat semmiképpen nem javasoljuk.


Ha olcsóbban szeretnétek fogat fehéríteni, vagy nem szeretnétek fogorvoshoz menni, akkor ma már jól használható otthoni fogfehérítőket is választhattok. Személy szerint ezek közül a fogfehérítő matricát javasoljuk, mivel könnyű használni, és hatékony is.


Hogyan őrizzétek meg kifehérített fogaitok szépségét?

Ha már pénzt áldoztatok arra, hogy valamelyik módszerrel kifehérítsétek a fogaitokat, akkor érdemes odafigyelni rá, hogy fehérek is maradjanak. Jelentősen növelhetitek a fogfehérítés tartósságát, amennyiben betartjátok a következő szabályokat:

Tartózkodni kell a sötét színű italok gyakori fogyasztásától, azaz a fő „ellenségek” a vörösbor, a kóla, és sajnos a kávé is. Ezek színezik el leginkább a fogakat. Szintén káros - és nem csak a fogak színére - a dohányzás.

Rendszeresen mosni kell a fogakat. Használhattok fogfehérítős fogkrémet is, mert bár szerintünk nem igazán fehéríti őket, a fehérség megőrzésében azért segíthetnek. A témáról bővebben olvashattok korábbi fogkrém tesztünkben.

Sokak szerint bizonyos gyümölcsök is segíthetnek. Ezzel kapcsolatban csak annyit jegyeznénk meg, hogy a savas gyümölcsökkel, amik főként a citrusfélék, óvatosan bánjatok, mert az azokban levő savak károsak is lehetnek a fogakra. Ez nem azt jelenti, hogy ne egyetek narancsot, hanem azt, hogy lehetőleg ne próbáljatok mondjuk a levével fogat mosni vagy bedörzsölni vele a fogaitokat.

Fehérítésre fel! ;)

Üdvözlettel:

A Fogas kérdés csapata, Zsófi és Vivi

1 komment

Címkék: Tippek és praktikák Szájápolási eszközök

2014.05.03.
12:38

Írta: Tóth Vivien Ildikó

Tökéletes mosolyt! Pár tudnivaló a fogszabályzóról

fogszabalyozas.jpgA fogszabályozást sokan tekintik esztétikai kérdésnek tény, hogy legtöbben a szebb mosolyért fordulnak fogszabályozó szakorvoshoz. A fogszabályozás azonban az esztétikai hatáson túljelentősen hozzájárul fogaid egészségének a megőrzéséhez is.
A saját fogak szabályozása kíméletesebb és költségkímélőbb, mint a helyettesítő fogpótlások készítése. Segítségével számtalan esetben megelőzhető a rendellenes erőhatások miatt létrejött fogágybetegség kezelése. A fogszabályozás tehát lehetővé teszi a saját foganyag megőrzését és végleges megoldást nyújt a szabálytalanul álló fogak problémájának megoldásában.

Ahogyan a fogszabályozás menete történik:

  • Első konzultáció: amennyiben úgy érzed, hogy eljött az idő, hogy lépj egy nagyot, először fel kell hívnod a számodra megfelelő szakorvost, majd időpontot kell egyeztetned vele.
  • Röntgenfelvétel készítés: a fogszabályozási lehetőségek közül csak úgy tudod kiválasztani a megfelelőt, ha pontos kép van a fogaid állapotáról. Ehhez elengedhetetlen egy panoráma röntgenkép készítése, amely speciálisan a fogszabályozás megtervezését szolgálja.
  • Lenyomatvétel és fotódokumentálás: a fogszabályozás pontos tervezést igényel, ehhez van szükség egy gyors lenyomatvételre, ami egyáltalán nem jár semmiféle fájdalommal valamint orvosi célú fotók elkészítésére, amelyek segítséget nyújtanak a szakorvosnak a személyre szabott kezelési terv elkészítésében.
  • Második találkozó és a fogszabályzó közös kiválasztása: miután a szakorvos elkészítette a személyre szabott javaslatát, közösen kerül kiválasztásra az a fogszabályozó típus, amely megfelel a következő kritériumoknak:
  • A harmadik találkozó és a készülék behelyezése: a közösen meghozott döntést követően a fogszabályozó szakorvos egy erre specializálódott fogtechnikai laboratóriumban elkészítteti a személyére szabott készülékedet és behelyezi azt. Ezzel a pillanattal elkezdődik fogaidnak a szabályozása.
  • - Tökéletesen megfelel az TE esztétikai elképzeléseidnek, azaz olyan végeredménnyel jár majd, amilyenről még tán álmodni se mertél!
  • - Anatómiai és orvos-szakmai szempontból kifogástalan
  • - Alkalmazkodik az anyagi lehetőségeidhez
  • - Figyelembe veszi a fogszabályozóval szemben támasztott esztétikai elvárásaid
  • - Illeszkedik az időbeosztásodhoz

 

De hogyan is ápoljuk megfelelően fogainkat, ha felkerült a fogszabályozó?

A fogszabályozás nem akadályozza a megfelelő szájápolást, a fogak tisztítását, csak bizonyos esetekben kicsit másként kell azt végezni, mint normál esetben.

fogköztiszt.jpgA kivehető készülékek esetében egyszerű a helyzet, hiszen a fogakat ugyanúgy kell tisztítani, mint a fogszabályozás előtt. Annyival bővül, hogy a kivehető készüléket is meg kell tisztítani fogkefével, fogkrémmel és szárazra törölve kerül a dobozba. Fontos, hogy papír zsebkendőbe sosem csomagoljuk!
Amikor valakinek rögzített készülék kerül felhelyezésre, akkor speciális fogkefét (ortho fogkefe) kell használnia, mely kifejezetten erre a célra lett kifejlesztve. A speciális fogkefe segítségével tökéletesen tisztán lehet tartani a fogakat és a fogszabályozó készüléket egyaránt. Ezen kívül érdemes beszerezni egy fogköz tisztító fogkefét is, így lesz teljes a szájápolás a fogszabályozás ideje alatt. A fogköz tisztító fogkefe funkciója, hogy a fogak és a fogszabályozó ív közötti részekről is eltávolítsa a szennyeződést, ezzel a fogkefével azok a részek is megtisztíthatók, melyek normál fogkefével nem lennének hozzáférhetőek fogszabályozás esetén. Kézi és gépi fogkefe egyaránt használható.
A két speciális fogkefén kívül, fogszabályozás ideje alatt, rögzített készülék esetén, érdemes fogselymet használni, így a fogak közötti részek is tökéletesen tisztán tarthatók, és így elkerülheted az esetleges gyulladást, ami ronthatná a fogszabályozás eredményességét.

 

Sok sikert kívánunk hozzá! : )fogszabalyzo1.jpg

 

 

Üdvözlettel,

A fogas kérdés csapata, Zsófi és Vivi

 

1 komment

Címkék: Tippek és praktikák Szájápolási eszközök

2014.04.29.
19:30

Írta: Zsóófii

Selymezz! - Mit kell róla tudni?

Minden hat hónapban meglátogatod a fogorvosod ellenőrzésre, de a fogselyem használata is megér egy misét. Ám ha olyan vagy, mint sok fogorvosi páciens, hogy a tanács egyik füleden be és a másikon ki, sokkal inkább a fogselyemmel tedd ezt fogaid között: ki és be.


Mindenki tudja, hogy a fogak sok mindent befolyásolnak – gyenge, egészségtelen, hiányos  fogazattal nem lehet megfelelően rágni (ez emésztési nehézségekhez vezet), fogágybetegség miatt meglazult fogakkal pedig módosul a hangképzés, megváltozik a beszéd, például pöszeség alakul ki. Arról nem is beszélve, hogy esztétikusnak, ellenállhatatlannak sem mondható egy hiányos fogsor és a rossz lehelet, ráadásul a fog eredetű gyulladásos góc más jellegű tüneteket is okozhat, ami már nagyon meg tudja keseríteni az életet.

A probléma az, hogy a fogselyemnek nincsen azonnali eredménye. Emiatt gondolják úgy a legtöbben, hogy semmire sem jó. Pedig a fogselyem a piszkos munka körülbelül 40%-át végzi el azzal, hogy eltávolítja a foghoz tapadt baktériumokat vagy fogkövet. A fogkő savat termel, ami lyukakat, íny irritációt okoz, és ínybetegséghez vezet.
 
Minden egyes fognak öt felülete van. Ha nem használsz fogselymet, akkor legalább két felület tisztítatlanul marad. A fogselyem az egyedüli olyan dolog, ami igazán be tud jutni a fogak közötti résekbe és eltávolítani a baktériumokat.

 

A megfelelő fogselyem kiválasztása

A legtöbb fogselyem vagy nylonból, vagy pedig teflonból készül, de mindkettő egyenlően hatásos. Azok az emberek, akiknek nagyobb hely van a fogaik között, vagy ínysorvadásuk van (az ínyszövet visszahúzódik a fognyakról, szabadon hagyva a gyökereket), jobb eredményeket érhetnek el egy laposabb és szélesebb fogszalaggal. Ha a fogaid szorosan egymás mellett állnak, próbálj vékony selymet használni, ez kifizetődőbb, akár az apró ételmaradékok eltávolítására is alkalmas.
 
 

Használati praktikák

Tökéletesítsd a technikád. Használj egy darab fogselymet, ami 40-45 centiméter hosszú, és csúsztasd a fogaid közé, majd „C” alakban tekerd minden fogad köré, és lefelé és felfelé irányuló mozdulatokkal tisztíts. Nagyon kell vigyázni a fogak közé behúzódó kis íny-háromszögek épségére. Fogselymezéskor nem a fogközt kell tisztítani, hanem a fogközt közrezáró két szomszédos fog egymás felé eső oldaláról tisztítjuk le az olyan lepedéket (ételmaradék, baktériumok), amit a fogkefével nem érünk el.

Nagyon fontos, hogy amikor az egyik fogközben rátapad a lepedék a selyemre, azt nem célszerű átkenni a következő fogközben, tehát minden köznél kicsit odébb fogd meg a selymet, és tiszta felszínnel dolgozz tovább. A fonalat ne oda-vissza mozgasd, mert akkor kopást idéz elelő a fogzománcon! Csak az íny felől a fog felszíne felé húzd a rátapadt dolgokkal együtt. Helyesen használva tehát egy tisztességes fogselymes áttisztításhoz igen hosszú szálakra lesz szükség; nem szabad spórolni vele. Keretbe fogott fogselyemnél sem egyet használunk az összes foghoz!
 
Ne aggódj a kis vérzés miatt. A vérzés azt jelenti, hogy az ínyek gyulladtak, mert a fogkő felhalmozódott és el kell távolítani. Ne hagyd, hogy ez elriasszon. A vérzés egyébként fog körüli betegség jele is lehet. Beszélj a fogorvosoddal!Kézügyesség hiányában, próbáld ki a fogselyem tartóvillát, ami egy kétágú fogselyem tartó eszköz. Ezzel egy kézzel is képes leszel a fogközök tisztítására.

Tudjuk hogy utálod, de a fogselyem használatával tényleg megőrizheted egészséges és esztétikus mosolyodat. Hamarosan egy teszttel segítünk eligazodni a széles kínálatban.


Addigis jó selymezést! :)


Üdvözlettel,

A fogas kérdés csapata, Zsófi és Vivi

Szólj hozzá!

Címkék: Tippek és praktikák Szájápolási eszközök

2014.04.23.
12:56

Írta: Tóth Vivien Ildikó

Tegyünk a ragyogó fogakért! Fogkrém teszt!

Eddig a fogkefékről posztoltunk, De vajon melyik a megfelelő fogkrém? Elhoztunk Nektek pár fogkrém tesztet, hogy lássátok melyik az abszolút nyerő. Nézzük!

 

Parodontax Extra Fresh fogkrémkparodontax-extra-fresh.png

Ez a típus világoskék-sötétkék színt kapott, ami nekünk tökéletesen harmonizál a friss, mentolos tulajdonsággal.
Nagyon szeretjük, hogy a gyártó hajlandó magyar csomagolást ajándékozni a vásárlóinak, amin nem csak a növényi összetevőkről, de a fogínyvérzésről és ínygyulladásról is olvashatunk egy-két mondatot. A gondosság nálunk abszolút telitalálat, szerintünk így lehet a vásárlókban is elégedettséget előidézni, akár rövid-, akár hosszútávon.

A növényi alapanyagok továbbra is kiválóak, s annak is csak örülni tudunk, hogy ez a fogkrém sem kapott a felhabosodást elősegítő nátrium-lauril szulfátból (SLS) ami már önmagában piros pont.

A Parodontax Whitening hasonló elismerést váltott ki belőlünk, mint az Extra Fresh, bár ott elégedettségünket kissé megzavarta az egyedi, sós ízvilág, ami sok fogyasztót nagyon zavar. Vannak, akik egyszerűen nem vevők rá, hogy a megszokott mentolt egy furcsa, sós aromára cseréljék.
Mondhatjuk azt is, hogy kifejezetten ennek a szegmensnek készült az Extra Fresh változat, s bár a sós aroma nem tűnt el végérvényesen, a fogkrém szépen kiegészül a frissítő mentol ízzel. Azt azért meg kell jegyeznünk, hogy aki az eredeti Parodontax ízhez van hozzászokva, eleinte lehet, hogy ismeretlennek, enyhén kesernyésnek találhatja az új aromát, ez azonban nálunk is csak átmeneti benyomás volt.
Ez a fogrém a nyerő! ÖSSZESEN elért pont: 5/5

 

Sensodyne Repair & Protect Whiteningsensodyne(1).jpg

Fogkrém designban újat mutatni, mondhatni nehéz feladat, bármelyik végről legyen is szó. A Sensodyne tervezői nagyon jól ráéreztek, hogy mivel tudnak kitűnni a sorból. Például egy lecsapott ezüstös éllel meg egy hologramszerű, fénylő mintával. Jól sikerült nekik, nagyon figyelemfelkeltő a Repair & Protect doboza. Igaz, jobb lenne ha több magyar információ lenne a terméken.

A Sensodyne Repair & Protect minősége majdnem kifogástalan. A felhasznált anyagokba egészen addig nem lehet belekötni, amíg el nem kezdjük olvasni az összetevőket, s fel nem fedezzük a nátrium-lauril-szulfátot, amivel sajnos már több terméknél is találkozhattunk.

A Sensodyne Repair & Protect ízét leginkább az Elmex fogkrémekhez lehet hasonlítani. Szerethető íz, sima állag, átlagos habzás, egyszerű fehér szín jellemzia fogkrémet.
A külső dobozon nagyszerűen levezeti a gyártó, hogy mi is az a fogérzékenység, mikor kell vele fogorvoshoz fordulni, illetve, hogy mi az a Novamin technológia, melyet azért fejlesztett ki a Sensodyne, hogy sokadszorra is segítsen megszüntetni a kellemetlen fogérzékenységet. Mivel a „Whitening”, azaz fehérítős típust teszteltük, illene arról is beszámolni, hogy ezen a területen mennyit használt a fogkrém, ez azonban nem fog menni, mi ugyanis semmilyen fehérítő hatást nem tapasztaltunk.
Összesen elért pont: 5/4

 

Elmex Erosion Protection fogkrémelmex.jpg

A lila-fehér dobozával már kitűnik a sorból, mivel a piacon nem nagyon láthatunk ilyen színű fogkrémet. Az Elmex színkategóriái nagyon letisztultak és érthetőek is (pl. piros-fehér, zöld-fehér..), minden színkódhoz más és más problémára kifejlesztett termék társul. Nyilvánvalóan a szájvizek és a fogkrémek csomagolása harmonikus, így beszerezhetjük a fogkrémünkhöz a megfelelő szájvizet.
Az Elmex esetében a minőségre nem szoktunk panaszkodni. Az áru minősége nagyszerű, hiszen összetevői közül hiányzik például a habzást segítő nátrium-lauril szulfát, viszont megtaláljuk benne az aminfluoridot, ami a fluoridok családjának egyik legkiválóbb tagja. A termék összetevőinek tanulmányozása során ugyanakkor érdekes dolgokra hívja fel a gyártó a fogyasztó figyelmét, mint például: : „Nyomokban kagylófehérjéket tartalmazhat. Ne használja, ha allergiás a kagylóra.” Sokan „támadták” ezt, hogy megérte-e beletenni ennek ellenére is.
Aki szereti az Elmex fogkrémek lágy ízét, az nem fog csalódni ebben a fogkrémben sem. Kicsit más az aromája, mint a Sensitive Plus-nak, de semmiképp sem mentolos. Jó használni, pont, mint az összes többi Elmex-et. A baj viszont ezzel van, mivel a fogyasztók szerint semmivel sem tud többet nyújtani, mint például a Sensitive Plus.
Összesen elért pont: 5/3

 

Colgate Herbal ásványi sókkalcolgate.jpg

A tubust főként a fehér-piros márkanév uralja, a sarokba szorítva a „Herbal”, azaz növényi jelzőt, néhány gyógynövény fotójával kiegészítve az összképet. Maga a fogkrém fehér-zöld színű, határozottan friss, mentolos illatú.
A termék minősége már nem annyira megnyerő. Először kezdtük egy teljes adag fogkrémmel, mármint annyit nyomtunk a fogkefénk fejére, amennyi csak ráfért. Félpercnyi dörzsölés után riasztóan sok hab volt a szánkban, pedig minket különösebben nem zavar. Szóval ezután jött egy fél adag fogkrém, de valójában egy negyed adag is olyan habpartit csinál odabent, mint egy normál fogkrém teljes adagja. az összetevőkkel nem spóroltak, megpróbálták a létező összes olyan anyagot belekeverni, ami így vagy úgy, de használ ínyünknek vagy fogainknak.
A Colgate Herbal-lal reggel-este fogat mosni frissítő, mert elég mentolos aromája van, amitől tényleg „felüdül” a leheletünk, mégsem tudjuk őszintén megszeretni ezt a fogkrémet. Egyrészt ez a túlzott habzás elég furcsa – főleg, hogy nem ehhez vagyunk szokva, másrészt pedig mert tudjuk, hogy vannak, akik tényleg nem veszik jó néven. Nem vagyunk odáig a színezett fogkrémekért sem, ebben márpedig használnak színezéket, ami a fogaknak se használ.
Összesen elért pont: 5/2

 

További kellemes válogatást kívánunk! : )fogkrem.jpg

 

Üdvözlettel,

A Fogas kérdés csapata, Zsófi és Vivi

 

 

2 komment

Címkék: Terméktesztek

2014.04.21.
12:20

Írta: Zsóófii

Szép Napot! :)

célcsopis.jpg

Fogkrém! Ti megtaláltátok már az igazit? Hamarosan jelentkezünk egy kis útmutató teszttel! :)

1 komment

Címkék: Tippek és praktikák Szájápolási eszközök Terméktesztek

2014.04.14.
16:54

Írta: Tóth Vivien Ildikó

Pár szóban az elektromos fogkefékről

 

496334.jpgAz újratölthető elektromos fogkefék jóval hatékonyabbak lepedékeltávolításban, mint a hagyományos, kézi fogkefék. Mivel helyetted végzik a surló mozdulatokat, használatukat sokkal egyszerűbb. Ezen kívül számos típus és funkció miatt könnyen meglelheted a számodra leginkább megfelelő terméket.

Kiválóak lepedékeltávolításban 
Egy 2005-ben készült független tanulmány szerint “A rezgő-forgó technológiával működő fogkefék rövid és hosszú távon is több lepedéket távolítottak el és hatékonyabban csökkentették az ínyproblémákat, mint a kézi fogkefék... Semmilyen más fogkefe típus nem mutatott ugyanilyen tartósan hatékony eredményt...". Az Oral-B 1991-ben vezette be a rezgő-forgó technológiát és azóta a prémium kategóriás és olcsóbb fogkefékben is alkalmazza.

 

Könnyű a használata
Míg a kézi fogkeféknél te végzed a sikálást (előre-hátra mozgatás), az elektromos fogkefénél a fogkefék maguk végzik ezt a tisztítást. Nagyon egyszerű a használata, csak végig kell vezetned fogkefédet a fogak felületén. Akik ízületi gyulladásban vagy hasonló betegségben szenvednek, azoknak is kedvezőbb ezt használni, mivel nem kell olyan erőt kifejteni. Az elektromos fogkefék hatékonyabbak és játékosabbak a gyermekek számára is, nyilván ellenőrizni kell előtte a kor szerinti megjelölést.

Technológiai jellemzők
Az alkalmazott technológiák tekintetében és funkcióiban az elektromos fogkefék egyes típusai még a fogmosási szokások javítására is képesek. Különböző kényelmi funkciókkal is rendelkezik néhány típus; mint a fogkefefej- vagy fogkefetartó, fürdőszobapultra helyezhető tárolóegység stb.

A hi-tech jellemzők között az alábbiak találhatóak:

 • Számos tisztítási mód: érzékeny fogak tisztítása, fehérítő fogmosás, mélytisztítás...
 • A nyomásérzékelők jeleznek, ha a fogmosás túl erőteljes
 • Az időzítők segítenek betartani a kvadránsokként ajánlott fogmosási időt
 • A fogkefefej cseréjének esedékességét jelzi a digitális emlékeztető
 • Rezgő-pulzáló és fogakat körbeölelő, illetve rezgő-forgó vagy hanghullámmal működő technológia
 • Egy nyéllel számos fogkefefej típus használható, hogy a legszimpatikusabb sörtemintázatot választhasd

 

Hamarosan újra jelentkezünk!

Addigis jó fogmosást! : ) 

 

Üdvözlettel,

A Fogas kérdés csapata, Zsófi és Vivi

1 komment

Címkék: Tippek és praktikák Szájápolási eszközök Fogkefe

2014.04.10.
15:38

Írta: Zsóófii

A nagy öblögetés! Szájvíz teszt, őszintén

Nem rég a szájvizekről blogoltunk Nektek, és megígértük, hogy tesztelünk is. 

Igen széles kínálattal találkozhatunk az üzletek polcain. Van mindenféle szín, íz, fehérítős, gyógynövényes.... Mi lekaptunk párat a mindennapi használatra szántakból, és nekiáltunk a nagy öblögetésnek. Jöjjenek az eredmények!

Listerinelisterine.jpg

A legszélesebb kínálat, zöld, kék, narancssárga, rózsaszín, lila. Fehérítős, extra erős, lágy ízű és narancsos, 250 ml 1000 Ft. Mi a Cool Mint ízesítésűt próbáltuk ki. Valószínűleg mindenki emlékszik a reklámra, ahogyan átzubog a szájvíz a fogak közt, illetve robban a szájban. (Vicces, volt aki tényleg attól tartott, hogy robbanni fog a szájában....:))

Klassz a kiszerelés, feltűnőek a színek. Kényelmes fogású, biztonsági záras kupakkal, így a kisgyerekek nem tudják kinyitni. Elvileg fél percig kell vele öblögetni. Hát lássuk.... BUUUMMM! Csíííííp! NAGYON! A könnyeink is kicsordultak! Nagyon durva. Viszont amint letelt a fél perc, jön az enyhülés, a kellemes, hűs érzés, a friss lehellet és a sima fogak. Garantáltan elpusztítja az összes bacit! De vajon a hatékony tisztításért megéri ennyit szenvedni? Idővel biztos megszokható, de elsőre sokkoló volt. Utána olvasva állítólag az enyhe ízű sem gyengébb, csak kevésbé mentolos. A megoldás esetleg a Listerine Zero, azaz az alkoholmentes változat lehet. Ezt sajnos csak neten láttuk, a polcokon most nem. :(
Ezért 5-ből 4 pontot kapott nálunk.

Colgate PlaxColgate-Plax-Whitening-Mouthwash-28890.jpg

Ez a fehér csomagolás nem olyan feltűnő, de 12 órás védelmet kínál. Mi a fehérítőset választottuk, 400 ml 1109 Ft. A kupakot még a védőfólia eltávolítása előtt le tudtuk szedni és nem biztonsági záras. Illatra kellemesen mentolos, kékes lötty.

Íz....furcsa. Mentolos, kicsit csíp, de nem annyira, mint a Listerine. Viszont van benne valami furcsa. Olyan mellékíze van, mint egy krémnek. Érdekes, nekünk nem igazán jött be. Utána kellemesen friss, kicsit édeskés mentol íz maradt a szánkban. Igaz, csak egy hétig teszteltük, de a fehérítő hatás elmaradt, mint a legtöbb terméknél, ami ezt kínálja. Nálunk 5/3 pontot szerzett.

Oral-B Pro-Expertoral-b.jpg

500 ml, 1249 Ft. A csomagoláson szinte semmi magyar szó nincs. A hátsó címkét kell lehúzni, hogy ráleljünk olyan meglepetésekre, mint hogy például ideiglenesen elszínezheti a fogunkat a termék. Hm, jó kezdés...Egyébként alkohol és fluoridmentes, és a névből ítélve nagy szakértelemmel készült. (Miért, a többi terméket csak úgy összeimprózták? :O)

Az erős kék szín nem túl kedvező, főleg ha a figyelmeztetés igaz, és kék lesz tőle a fogunk. Félve próbáltuk ki...Biztonsági kupak pipa. Az íze egész jó, semmi könnycsep, nem mar, hiszen alholmentes. Érdekes, szegfűszegre, fahéjra emlékeztető íze van inkább, mint mentolos. Kellemes ízt hagy maga után, bár a 12 órás hatásban kételkedünk. Így elsőre 5-ből 3,5 pontot adtunk neki, és nem kockáztatunk, örülünk, hogy megúsztuk a kék fogakat. :)

 

Cserszömörcés szájvízcserszömi.jpg

Nagyon természetes, nagyon gyógynövényes, nagyon egészséges. Legalábbis a szép csomagolás ezt sugallja. (Mi a mentolosat választottuk.) Mutatós, de a kupak nem valami praktikus. Az ára kedvező, 730 Ft a 250 ml-es kiszerelés. Ráadásul hígítani kell vízzel, így a végtelenségig elég. Igaz, pont ez teszi nagyon pepecselőssé a használatát.

Ízre nem túl kellemes, nem túl intenzív,de nem is csíp. Hatásosságában ezért kételkedünk. Ami kellemetlen, hogy a pohárban és a mosdókagylón szürkés foltokat hagy, ami csak nehezen eltávolítható. Vajon a fogakat is elszínezi így? Inkább nem kockáztattunk többet. 5/2 pont.

 

Bár maximum pontot egyik szájvíz sem kapott, nálunk a Listerine nyert. Erős, mint egy bika, de nagyon hatékony. Volt egyszer egy szlogenük is: "Az íz, amit naponta kétszer utálni fogsz.". Hát ez stimmel. De cserébe hosszantartó friss, tiszta érzetet nyújt. Ha ez elfogyott, tuti kipróbáljuk a Zero, alkoholmentes változatot, hátha az kellemesebb. Ti próbáltátok már valamelyiket? Mik voltak a tapasztalatok? Írjátok meg nekünk! :)

 

Hamarosan újra jelentkezünk, és elektromos fogkeféket hozunk Nektek!

Addigis jó öblögetést! Cheers! ;)

 

Üdvözlettel,

A Fogas kérdés csapata, Zsófi és Vivi

Szólj hozzá!

Címkék: Tippek és praktikák Szájápolási eszközök Terméktesztek

2014.04.05.
14:48

Írta: Tóth Vivien Ildikó

Sikálj! Minden, amit a hagyományos fogkeféről tudni érdemes

Mint tudjuk, a fogkefe részei a fej, a sörték, a nyak és a markolat. A neves gyártók folyamatos fejlesztésekkel próbálják minél hatékonyabbá tenni őket, így több száz fogkefével találkozhatunk az üzletek polcain. De mi alapján válasszunk? Most megtudhatjátok!

Néhány szó a fejről. A mai fogkefék feje kis fejűek, hogy a szájüregben mindenhol hozzá tudjanak férni a fogak valamennyi felületéhez.

A sörték a fogkefe fejében négy vagy öt sorban helyezkednek el. Megkülönböztethetünk kemény, közép kemény és puha fogkeféket. Ezeket a paramétereket sok gyártó valamilyen úton-módon jelöli a fogkefe nyelén vagy akár a csomagoláson. Klinikai vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a közép kemény fogkefével tudunk a leghatékonyabbak lenni a lepedékeltávolításban. A kemény fogkefe lepedékeltávolító képessége mérsékeltebb, a puha (sensitive, sensible stb..) sörtéset csak az érzékeny fogúak válasszák.

A legegyszerűbb fogkefe egyforma hosszúra levágott és koptatott végű műanyag elemi sörteszálakat tartalmaz. A fűrészfogszerűen levágott sörtecsomókat tartalmazó fogkefékkel azonban sokkal jobban be lehet hatolni a fogak közé, így ajánlott inkább ezeket megvenni.

Vannak olyan fogkefék, melyeken két vagy három középső sörte sor mélyebben van, mint a két szélső. Ezeknél a magasabban fekvő szélső csomók az ínytasak tisztítását szolgálják. Aki fogszabályozó készüléket visel, annak ez a tökéletes választás. Néhány fogkefe fejében gumiból kialakított formák találhatóak (egyenes vagy félkör alakú lemezek), amelyek azt a célt szolgálják, hogy megtisztítsák a fogak felszínét, akár egy radír. Gyakran “fehérítő” fogkefeként hirdetik, de fehérítést ezzel nem érhetünk el, csak a felszíni elszíneződést távolítja el alaposabban.

A fogkefe használata közben az elemi sörteszálak sérülnek, illetve a sörtecsomók szétnyílnak. Ilyen esetben szükség van a fogkefe kicserélésére, többé már nem alkalmas a hatékony lepedékeltávolításra. Ez nagyon sok dologtól függ, hogy mikor és hogyan használódik el, például az egyén fogmosási szokásaitól, illetve technikájától is. Ennek kiküszöbölésére vezették be a cégek az úgynevezett indikátor sörtecsomókat, melyek eltérő színűre vannak festve a fogkefe többi csomójától. A festett csomók az elhasználódás arányában halványodnak el. Ha a sörtecsomó már félig elvesztette a színét, akkor ki kell cserélni. Általánosan 3 havonta kell új fogkefét vásárolni, persze csak akkor, ha egy fogkefével mosunk fogat.

Hamarosan jelentkezünk az elektromos fogkefékkel is, hogy megtudjátok, melyik számotokra az ideális választás.

Addig is jó sikálást kívánunk! :)

 

Üdvözlettel:

A Fogas kérdés csapata, Zsófi és Vivi

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Tippek és praktikák Szájápolási eszközök Fogkefe

2014.03.28.
18:45

Írta: Zsóófii

Öblögess! Minden, amit tudni érdemes a szájvizekről

 

szájvíz.jpgVannak baktériumok, melyek természetes élőhelye a szájüregünk. Velük nincs is semmi gond, sőt, szükségünk is van rájuk a táplálékok megemésztéséhez. Azonban ha túl sokan lesznek, megtapadnak a fogakon és az ételmaradékon, savakat termelnek, illetve nem szívesen látott bacibarátaikat is oda vonzzák. Ez kellemetlen lehellethez, a fogzománc elvékonyodásához és fogkőhöz vezethet.

Hatásos ellenszer erre a szájvíz, természetesen fogmosással párosítva. Terápiás és mindennapi használatra szánt öblögetőket különböztethetünk meg. A terápiás szerek afta, ínygyulladás fennállása, vagy fog- és szájsebészeti beavatkozások előtt és után alkalmazandóak terápiás jelleggel, max. 1-2 hétig. Hosszabb távú alkalmazása nem ajánlott, mivel elvehetik az ízérzéket és megszínezhetik a fogakat.

A mindennapi használatra szánt szerek alkalmazása nagyon egyszerű. Fogmosás után csak veszünk egy nagy kortyot, és átmossuk vele párszor egész szájüregünket. Ügyeljünk rá, hogy mindenhol zubogtassuk át fogaink között, esetleg gargalizálni is érdemes. Ha végeztünk, köpjük ki (ha véletlenül lenyeljük, sem okoz problémát). Fontos, hogy utána ne igyunk, ne öblögessünk! Ez az esti fogmosás után a legfontosabb az éjszakai baciszaporodás elkerülése érdekében. Szeretnénk kihagsúlyozni, hogy a szájöblítő használata nem helyettesíti  a fogmosást!

A legtöbb szájvíz alkoholt tartalmaz a jobb baktérium ölő hatás érdekében. Aki dohányzik, mindenképp alkoholmentes verziót válasszon, mert a dohányfüstből szájüregbe kerülő káros anyagok alkoholban oldva nagyobb mennyiségben tudnak felszívódni, így nagyobb lehet az esély valamilyen szájüregi daganat kialakulására. A lágyabb ízek kedvelőinek is az alkoholmentes változat ajánlott, ezen felül rengeteg íz és szín közül választhatunk.

 

Hamarosan jelentkezünk egy szájvíz teszttel, addig pedig íme egy egyszerű, házi recept!

 

Hozzávalók:

 • 2 evőkanál szódabikarbóna
 • 0,5 liter víz
 • pár csepp 100%-os teafaolaj

Ennél tényleg nincs egyszerűbb, csak össze kell rázni egy üvegben. Olcsó, nincs benne tartósítószer, antiszeptikus a teafaolaj miatt, mentolos, és nem utolsó sorban akoholmentes.

 

Ez az alaprecept megbolondítható egy-két hozzávalóval:

 • 15 g egész szegfűszeg
 • 30 g rozmaring
 • 30 g borsmenta
 • 2 csésze forró víz

A füveket tedd a forró vízbe és hagyd ázni egy éjszakán át. Másnap szűrd le, töltse üvegbe a gyógynövényes főzetet és minden alkalommal 20-30 másodpercig öblögess vele.

 

Vagy:

 • 5 csepp fahéjolaj
 • 10 csepp teafaolaj
 • 5 csepp szegfűszeg
 • 2,5 dl víz

Csak össze kell rázni, és kész is!

Jó öblögetést kívánunk! :)

 

Üdvözlettel:

A Fogas kérdés csapata, Zsófi és Vivi

Szólj hozzá!

Címkék: Tippek és praktikák Szájápolási eszközök