2014.04.29.
19:30

Írta: Zsóófii

Selymezz! - Mit kell róla tudni?

Minden hat hónapban meglátogatod a fogorvosod ellenőrzésre, de a fogselyem használata is megér egy misét. Ám ha olyan vagy, mint sok fogorvosi páciens, hogy a tanács egyik füleden be és a másikon ki, sokkal inkább a fogselyemmel tedd ezt fogaid között: ki és be.


Mindenki tudja, hogy a fogak sok mindent befolyásolnak – gyenge, egészségtelen, hiányos  fogazattal nem lehet megfelelően rágni (ez emésztési nehézségekhez vezet), fogágybetegség miatt meglazult fogakkal pedig módosul a hangképzés, megváltozik a beszéd, például pöszeség alakul ki. Arról nem is beszélve, hogy esztétikusnak, ellenállhatatlannak sem mondható egy hiányos fogsor és a rossz lehelet, ráadásul a fog eredetű gyulladásos góc más jellegű tüneteket is okozhat, ami már nagyon meg tudja keseríteni az életet.

A probléma az, hogy a fogselyemnek nincsen azonnali eredménye. Emiatt gondolják úgy a legtöbben, hogy semmire sem jó. Pedig a fogselyem a piszkos munka körülbelül 40%-át végzi el azzal, hogy eltávolítja a foghoz tapadt baktériumokat vagy fogkövet. A fogkő savat termel, ami lyukakat, íny irritációt okoz, és ínybetegséghez vezet.
 
Minden egyes fognak öt felülete van. Ha nem használsz fogselymet, akkor legalább két felület tisztítatlanul marad. A fogselyem az egyedüli olyan dolog, ami igazán be tud jutni a fogak közötti résekbe és eltávolítani a baktériumokat.

 

A megfelelő fogselyem kiválasztása

A legtöbb fogselyem vagy nylonból, vagy pedig teflonból készül, de mindkettő egyenlően hatásos. Azok az emberek, akiknek nagyobb hely van a fogaik között, vagy ínysorvadásuk van (az ínyszövet visszahúzódik a fognyakról, szabadon hagyva a gyökereket), jobb eredményeket érhetnek el egy laposabb és szélesebb fogszalaggal. Ha a fogaid szorosan egymás mellett állnak, próbálj vékony selymet használni, ez kifizetődőbb, akár az apró ételmaradékok eltávolítására is alkalmas.
 
 

Használati praktikák

Tökéletesítsd a technikád. Használj egy darab fogselymet, ami 40-45 centiméter hosszú, és csúsztasd a fogaid közé, majd „C” alakban tekerd minden fogad köré, és lefelé és felfelé irányuló mozdulatokkal tisztíts. Nagyon kell vigyázni a fogak közé behúzódó kis íny-háromszögek épségére. Fogselymezéskor nem a fogközt kell tisztítani, hanem a fogközt közrezáró két szomszédos fog egymás felé eső oldaláról tisztítjuk le az olyan lepedéket (ételmaradék, baktériumok), amit a fogkefével nem érünk el.

Nagyon fontos, hogy amikor az egyik fogközben rátapad a lepedék a selyemre, azt nem célszerű átkenni a következő fogközben, tehát minden köznél kicsit odébb fogd meg a selymet, és tiszta felszínnel dolgozz tovább. A fonalat ne oda-vissza mozgasd, mert akkor kopást idéz elelő a fogzománcon! Csak az íny felől a fog felszíne felé húzd a rátapadt dolgokkal együtt. Helyesen használva tehát egy tisztességes fogselymes áttisztításhoz igen hosszú szálakra lesz szükség; nem szabad spórolni vele. Keretbe fogott fogselyemnél sem egyet használunk az összes foghoz!
 
Ne aggódj a kis vérzés miatt. A vérzés azt jelenti, hogy az ínyek gyulladtak, mert a fogkő felhalmozódott és el kell távolítani. Ne hagyd, hogy ez elriasszon. A vérzés egyébként fog körüli betegség jele is lehet. Beszélj a fogorvosoddal!Kézügyesség hiányában, próbáld ki a fogselyem tartóvillát, ami egy kétágú fogselyem tartó eszköz. Ezzel egy kézzel is képes leszel a fogközök tisztítására.

Tudjuk hogy utálod, de a fogselyem használatával tényleg megőrizheted egészséges és esztétikus mosolyodat. Hamarosan egy teszttel segítünk eligazodni a széles kínálatban.


Addigis jó selymezést! :)


Üdvözlettel,

A fogas kérdés csapata, Zsófi és Vivi

Szólj hozzá!

Címkék: Tippek és praktikák Szájápolási eszközök

A bejegyzés trackback címe:

https://fogas-kerdesek.blog.hu/api/trackback/id/tr776098653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása